Het Nieuwe Normaal

Wij zijn getuige van een structurele en fundamentele transformatie die alle onderdelen van onze wereldwijde samenleving raakt. De maatschappij, de economie, de cultuur, de politiek, de religie en wij mensen worden allen door deze verandering geraakt. Alles moet op de schop. Niets blijft bespaard.

Een vervuilde aarde, een verwoest milieu, een kapotte economie en een verbrokkelde mensheid zijn de concrete overblijfselen van het afgelopen tijdperk. De Industriële Revolutie heeft ons meer gekost, dan het uiteindelijk heeft opgeleverd.

Het roer moet definitief om. De ongebreidelde atomeneconomie bevat niet de oplossing voor de problematiek waarmee de wereld zich geconfronteerd ziet. De bitseconomie moet de helpende hand verlenen. De bits moeten de atomen redden.

De instrumenten van de nieuwe revolutie zijn de nieuwe digitale communicatie-technologieën, waarbij wij mensen het verbindende element zijn. Immers, technologie verandert, mensen niet. Deze nieuwe technologieen maken het mogelijk om de overgang naar een genetwerkte samenleving te realiseren. Een maatschappij waarbij alles en iedereen met elkaar continu verbonden is. Een maatschappij waarbij mensen, bedrijven en de aarde met elkaar in harmonie leven.

Data is de nieuwe olie

Water, stoom, staal en olie zijn de technologiëen die voorgaande revoluties mogelijk maakten. Golfbewegingen die ieder op zich een nieuwe plafond van de economische groei realiseerden. Informatietechnologie staat aan de basis van de op handen zijnde revolutie die onze welvaart wederom naar een nieuw niveau moet tillen. Data is de nieuwe olie.

Ten opzichte van voorgaande revoluties is echter wel een duidelijk verschil waar te nemen. Het is niet slechts een volgende golf. Het is het begin van een nieuw tijdperk. In de geschiedenis van de mens is dit vaker voor gekomen. Van een samenleving die draaide om landbouw stapten we over op een maatschappij waarbij de industrie het middelpunt vormde. Informatietechnologie opent nu de deuren voor een samenleving waarbij kennis centraal staat.

Paradigm Shift

We gaan van een maakindustrie over naar een kennisindustrie. Dankzij informatietechnologie zijn we in staat om de fysieke wereld te digitaliseren cq te vitualiseren. Op een compleet nieuwe manier krijgen we grip op de wereld om ons heen.

Een samenleving van conversaties

De Industriële Revolutie heeft de massa media bedacht. Het is de laatste vergiftigde uitwaseming waar de consument het directe slachtoffer van is. Consumenten zijn slechts een onbeduidende schakel in de machinerie van het ongebreidelde kapitalisme.

Dankzij informatietechnologie zijn de consumenten geëvolueerd. Van een willoos slachtoffer zijn zij veranderd in een participerend individu. Technologie heeft de consument een krachtige stem gegeven waar producenten naar moeten luisteren. Consumenten zijn hun eigen uitzendkanaal geworden. Iedereen is zijn eigen medium. Het is een transitie van massa media naar media massa. Van monoloog naar dialoog.

Klant staat centraal

Massa productie is ook een typisch verschijnsel van de atomeneconomie. Bedrijven bepalen zelf de behoeften van de consument. Bedrijven “weten” immers wat goed is voor de consument. In het tijdperk van de bitseconomie is dit ondenkbaar. Iedere consument heeft unieke behoeften. Consumenten willen niet langer buitengesloten worden van het produktieproces. Ze willen deelnemen aan het totale proces opdat in hun unieke behoeften voorzien kan worden. Het totale proces is belangrijker dan het eindproduct.

Het draait bij consumenten niet alleen om het bezit van een product. Het gaat veel meer om de beleving. Van het begin tot het einde. Dus ook de nazorg na aanschaf van een product is van groot belang.

Back to basics

Geen enkel bedrijf is in staat om aan de unieke behoeften van iedere consument te voldoen. Bedrijven moeten zich om deze reden concentreren op hetgeen ze goed in zijn. Overbodige activiteiten moeten bedrijven afstoten.

In de loop der jaren hebben veel bedrijven zich gericht op het ontplooien van meerdere activiteiten. In een geglobaliseerde wereld waar dankzij het netwerk iedereen en alles met elkaar verbonden is, is het verstandig wanneer bedrijven zich richten op hetgeen ze goed in zijn. Die activiteiten waarin ze niet bekwaam genoeg zijn kunnen beter neergelegd worden bij derden die hierin gekwalificeerd zijn.

Nieuwe business modellen

Bedrijven moeten zich bekwamen in die onderdelen waarin ze excelleren ten opzichte van hun concurrenten. De activiteiten die ontbreken – om te kunnen voldoen aan de totale beleving van een produkt – moeten via nieuwe vormen van samenwerking aan de eigen bedrijfsprocessen gekoppeld worden.

Bedrijven kunnen hierbij veel leren van het internet. Het machinale, lineaire bedrijfsproces moet veel meer gaan lijken op een netwerk van aan elkaar gekoppelde activiteiten. Op de nodes bevinden zich mensen en intelligente machines bevinden. De waardeketen richt zich dus niet langer op de eigen organisatie, maar overstijgt juist de eigen bedrijfsmuren. Nieuwe technologieën – zoals webservices en cloud computing – zorgen ervoor dat nieuwe vormen van samenwerking mogelijk worden. Samenwerkingen die vereist zijn in het dynamische realtime tijdperk waarin we leven.

Bedrijven moeten zichzelf herdefinieren. Survival of the Fittest is niet ik in mijn eentje tegen de boze buitenwereld. Het gaat juist om samenwerking. Overal om ons heen zien we de nekslag die informatietechnologie uitdeelt aan allerlei industrieen. Denk maar aan de wijze waarop men tegenwoordig een reis boekt, een verzekering afsluit, een boek koopt of muziek aanschaffen . Bedrijven die blijven teruggrijpen op de regelgeving van de atomeneconomie zullen de transitie niet overleven. Bedrijven als Google zijn het voorland van hoe de nieuwe businessmodellen er uit gaan zien.

Denk bijvoorbeeld ook aan een website als Eventful.com, waarbij fans aan hun favoriete artiest te kennen geven, waar ze hem graag zien optreden. De fan bepaalt de vraag in plaats van het bedrijf achter de artiest.

Bedrijven die willen overleven moeten innoveren. Creatief zijn. Een manier om te innoveren is door gebruik te maken van de aanwezige kennis buiten het bedrijf. Van oudsher spendeerden mensen veel tijd achter de buis. Internet heeft er voor gezorgd dat mensen minder vaak achter de televisie zitten en vaker achter de computer. Dit cognitieve overschot kunnen bedrijven uitnutten. Denk aan hoe Linux een concurrend Operating System kon bouwen of hoe Wikipedia – ’s werelds grootste online encyclopedie – heeft kunnen ontstaan.

Buiten de eigen bedrijfsmuren leeft een grote groep mensen die niets liever willen dan hun talenten te delen. Deze mensen, de digital natives, zijn niet opgegroeid met het paradigma “kennis is macht”. Delen van kennis staat bij hen vele malen hoger op de agenda. Samen de wereld een stukje beter maken.

Nieuwe manier van werken

Waarom staan er iedere dag nog honderdduizenden mensen in de file? Als internettechnologie een ding mogelijk maakt, dan is het wel thuiswerken. Het is niet langer noodzakelijk om fysiek op het kantoor te zitten. Met email, wiki’s,blogs, Skype, Twitter etc. is het heel goed mogelijk om te communiceren met medewerkers en klanten. Het is niet nodig om onze atomen te verplaatsen, onze bits kunnen dit veel makkelijker en sneller. Virtualisering en simulering maken het ook mogelijk dat medewerkers thuis aan het productieproces werken. Is het trouwens nodig om van ‘s ochtends 9 tot ‘s middags 5 aan het werk te zijn? Maakt digitalisering het juist niet mogelijk om te werken wanneer het mij uitkomt? Serious business, serious gaming. Dankzij technologie kan ook de factor fun weer in het werk worden teruggebracht. Allemaal gedachtengangen die voor bedrijven heel moeilijk zijn. Bestaand denken, cultuur wordt wel heel makkelijk op de schop genomen. Maar dat werken in de toekomst er anders uitkomt te zien, staat als een paal boven water.

Versnelling van kennis

Het idee dat organisaties gebruik kunnen maken van de kennis die buiten de eigen bedrijfsmuren aanwezig is, is zeer waarschijnlijk ook de manier om allerlei grote problemen op te lossen. Wij mensen putten de aarde in een hard tempo uit. Allerlei natuurlijke brandstoffen raken op, zeeen worden leeggevist, in sommige delen van de wereld is geen zoet water meer. Allemaal problemen die wij met de huidige technologieen vooralsnog niet op kunnen lossen. Informatietechnologie zou hierbij wel eens het breekijzer kunnen zijn die een stroomversnelling van kennis kan realiseren. Nieuwe kennis die onze planeet heel hard nodig heeft.

Reputatie is de nieuwe munteenheid

Wereldwijd maken we gebruik van één groot filter, en dat noemen we Google. We komen er echter langzamerhand achter dat ook ’s werelds grootste zoekmachine zo zijn beperkingen heeft. Het web is niet alleen een statische verzameling van teksten, plaatjes, filmpjes en geluiden. Het web beweegt. Het web evolueert. Het semantische web, het sensorische web, het sociale web en het real-time web zijn een paar van de webs die er de afgelopen jaren zijn bijgekomen. En Google indexeert (nog) niet alles.

Steeds meer mensen maken gebruik van sociale netwerken (Twitter, LinkedIn, Facebook) om de juiste informatie boven tafel te krijgen. Peers attenderen ons op interessante informatie of helpen osn deze te vinden. “In a nutshell, there is a segment of the online population that uses social media as a core navigation and information discovery tool — roughly 18 percent of users see it as core to finding new information.” Bijna 1 op de 5 mensen vertrouwt dus sterk op de uitkomsten van zijn sociale netwerken in plaats van op het kille rekenwerk van Google. Reputatie wordt steeds belangrijker. Misschien wel belangrijker dan transacties: reputatie is de nieuwe munteenheid in deze “nieuwe economie”.

Sociale media zijn de nieuwe filters

De verwachting is dat bovenstaand percentage in de toekomst alleen nog maar zal toenemen. In toenemende mate zullen we zien dat sociale netwerken ons leven binnendringen. Dankzij de mobiele telefoon hebben we straks altijd ons persoonlijk netwerk in de binnenzak binnen handbereik. Als data de nieuwe olie is en reputatie de nieuwe munteenheid, dan zijn sociale netwerken de nieuwe filters.

Don’t be evil

Een van de belangrijkste lessen van de huidige economische crisis is dat de invisible hand van Adam Smith enigszins kreupel is. Wanneer bedrijven en dus mensen de vrije hand krijgen dan neemt het eigen belang de overhand t.o.v. het collectief belang. Dit besef laat zich nu vertalen in het einde van de koninkrijken. We gaan terug naar een periode van stammen waarbij het algemeen belang prevaleert. Goed doen is het motto voor de toekomst. Een van de instrumenten om goed doen te bewerkstelligen is via de weg naar transparantie. Openheid en inzicht zijn de nieuwe breekijzers om wantrouwen weg te nemen.

En dit is belangrijk. In het nieuwe tijdperk kunnen sociologie, ecologie en economie niet langer los van elkaar gezien worden. People, Planet Profit 2.0. Het is een drie-eenheid die directe impact heeft op ons doen en laten. We kunnen niet langer ongebreideld produceren en consumeren. Deze filosofie is slechts in stand te houden op de korte termijn. En deze korte termijn hebben we in de vorm van de industriele revolutie met zijn allen net meegemaakt. Het is belangrijk om nu vooruit te blikken. Naar de toekomst. Naar de langere termijn. We moeten nadenken over de wereld die we nalaten aan onze kinderen. Cradle to cradle, globale instituten zijn een paar instrumenten die een “sustainable future” mogelijk maken.

Maar bovenal gaat het om hetgeen er bij ons mensen tussen de oren zit. Daar zal uiteindelijk de grote transitie moeten beginnen. Wij allen moeten er van overtuigd van zijn dat we een nieuwe weg moeten in slaan. Een Nieuw Normaal moeten bereiken. En dat wordt nog een harde dobber.

Be Sociable, Share!

13 thoughts on “Het Nieuwe Normaal

  1. Mooi stuk Sander,

    Als we er echt voor willen zorgen dat we weer in harmonie met onze omgeving kunnen gaan leven zullen we drastisch moeten veranderen. We zullen onze materiële behoefte moeten onderdrukken. Laten zien dat we iemand zijn zonder al dat bezit. Delen wordt het nieuwe Hebben.

    Stap voor stap zie ik om me heen dat er dingen veranderen. Dat mensen weer gaan nadenken over wat echt belangrijk voor ze is. Als ze dat weten, zal de rest ook snel volgen.

    Groet.

    Frank Bruining

  2. Hi Sander,

    Helemaal mee eens! Mooi geschreven.

    Ik denk zelfs dat we met z’n allen naar een ander bewustzijn toegroeien de komende decennia, mijns inziens is deze verandering wel al ingezet en zal deze zich langzaam als een olievlek verspreiden. Internet helpt hierbij natuurlijk enorm, informatie is nooit zo snel verspreidbaar geweest als nu!

    Ik verwacht zelf dat het nog wel een flinke tijd zal duren voor iedereen op deze aardbol zich bewust is van de impact van zijn/haar eigen daden en hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op het geheel.

    Met warme groet,
    Judith

  3. Sander,

    Goed stuk. Veel was al bekend, maar het is wel samen gebracht in 1 goed leesbaar overzicht.

    De laatste alinea zal het grootste struikelblok zijn, naar mijn gevoel heerst er nog veel scepsis over het delen van informatie: hoe kwetsbaar stel je je dan op, wat wordt er met ‘mijn’ informatie gedaan? Welke informatie deel ik?

    Velen hebben nog de angst dat kwaadwilligen misbruik gaan maken met de informatie die wordt gedeeld. Een stuk bewustwording over datgene wat je zonder risico’s kunt delen zal eerst tussen de oren moeten zitten.

    Maar ik kan me helemaal vinden in de omschreven ontwikkelingen.

    Ga zo door,
    Audy

  4. Sander,

    Helemaal eens met je gedachtegang. Wel heb ik Data is The New Oil al eerder gehoord bij Gerd Leonhard tijdens MPJC09 & PICNICIC09.

    Zelf vooral benieuwd naar de ontwikkelingen, die volgen uit je geschetste scenario’s. Zo heb ik het gevoel dat Het Nieuwe Normaal vooral offline gaat worden: als distinctiemiddel van de ‘ware’ intellectueel; – zie Bourdieu om na Adam Smith in sociologisch jargon te blijven – ter profilering van de authenticiteit en wijsheid (tegenover de snelheid van kennis en zelf-uitgeroepen experts waar het Internet vol mee staat.Zie bv de Twitter discussie over de reputatie/believability van de so-called ‘social-media-expert’.

    Na de hang naar het ongecompliceerde (transparantie in the age of information overload en de funfactor – zie de play-design-trend van kleurtjes, symbolen en ronde fonts, singletasking ipv multitasking), het ambachtelijke (het menszijn terug van weggeweest), de ode aan de natuur (herwaardering voor familie, natuur en het boerderijleven – dit als tegenhanger van de Tech. revolutie- zullen oude waarden, de adellijke decadentie, hang naar de romantiek, nostalgie, de Salon, de filosofie en de hoogstaande esthetiek mijns inziens herintreden als ook het lezen van boeken en de schoonheid van taal. (net nog roep om meer aandacht voor taal tijdens Dutch Bloggies 😉

    Groet,

    Eline

  5. Hoi Sander,
    Je verwoordt het uitstekend. Ik word hier blij en treurig tegelijk van. Blij van de helderheid en het inzicht hier verzameld, treurig omdat ik ben bang ben voor hoe de mens meestal is, kortzichtig en egoïstisch, en terwijl ik dat type denk ik ook dat ik heel veel mensen ken die niet zo zijn. Hmmmm… food for thought.
    tjarda

  6. Pingback: ViNT // Vision - Inspiration - Navigation - Trends » Van atomen naar bits

  7. Eén van de betere verhalen. In ieder geval eentje waarin (wordt gepoogd) lijnen op elkaar te betrekken.

    Wat mij betreft, zou er één ontwikkeling verder mogen uitspringen. Want, als we inderdaad overgaan van ‘maken’ naar ‘denken/kennis’ dan is het de vraag hoe het biologisch organisme dat we ook zijn, wordt gevoed. En, daarenboven, een kennis-maatschappij kan alleen bestaan bij de gratie van samenwerking (itt de huidige die bestaat bij de gratie van de economische concurrentie). Dat betekent dus de opkomst van een ‘bee hive’? En hoe pakt dat uit voor de sociale structuren: individuele belangen zouden dan ondergeschikt moeten zijn aan het collectief belang. Dat is echter een beweging die 180 graden contrair zou zijn aan de huidige verwachting, waarin velen geloven dat de ontwikkeling die naar persoonlijke bevrijding en vrijheid is.

    Kortom, spannende tijden.

  8. Interessante observaties. Momenteel bezig met New World of Work van Thomas Malone, hij schrijft in 2004 al over de potentiele mogelijkheden voor kleinere bedrijven in een genetwerkte samenleving. Ook al zien we het nog niet altijd gebeuren (vaak worden de kleine partijen overgenomen door de grote reuzen), geloof wel dat daar voor de toekomst veel potentie in zit. Nieuwe generaties werknemers zullen er minder vaak voor kiezen om bij de grote reuzen te gaan werken (teveel regels, procedures, hierarchie), dus de grote partijen krijg veel meer te maken met human legacy die een onverantwoorde kostenstructuur met zich meebrengt.

  9. Goed stuk. Het zijn momenteel spannende tijden waarin veel staat te veranderen. Maar durven we ook met zn allen die stap te maken. Gaan we de revolutie aan naar het nieuwe tijdperk. Wat gaat onze stoomtrein worden?

    Ik denk dat Social Media een grote rol gaan spelen daarin, maar dat is op dit moment een trein die nog niet vol op stoom is. Als de juiste mensen in gaan stappen, dan kunnen we ergens gaan komen.

    Maar het is ook een tijd van steeds extremere standpunten waarbij bevolkingsgroepen steeds vaker tegenover elkaar gezet worden, terwijl we juist met zn allen vooruit moeten.

  10. Mooie verzameling van sentimenten die er zoal broeien in het Web 2.0 landschap. Er lijkt inderdaad iets moois voor de deur te staan!

    Wat ik me afvraag is: hoe zal dit proces nou echt gaan verlopen? Wat zal hetgene zijn dat deze ontwikkelingen in een stroomversnelling laat raken?

    Harmonische technologie, denk ik.

    Mens, bedrijf en aarde in harmonie is niet slechts een mooie spreuk, het is een technische realiteit die we aan de praat kunnen krijgen. Door beter in beeld te krijgen wat we als mens of bedrijf te bieden hebben, kunnen we nieuwe creatieve bruggen slaan die wederzijds voordeel opleveren.

    Dit gaat dus verder dan een omkering van de machtsverhouding tussen bedrijf en consument; we komen terecht in een nieuw tijdperk waarin we weten hoe we harmonie tussen dergelijke spelers kunnen construeren. Nutsoptimalisatie voor iedereen.

    Het lijkt me hierbij ook waardevol om te vermelden dat dit proces _niet_ per sé gepaard hoeft te gaan met een sterk plichtsbesef, zoals “alles moet op de schop, producenten moeten luisteren, samenwerking is vereist, we moeten een nieuwe weg in die waarschijnlijk een harde dobber is.” Is dergelijke stress werkelijk nodig, productief?

    Ik denk eerder dat er oplossing te vinden is in het domein van vrijwillig creatief samenspel. Tijdens het industriele tijdperk hadden we middels het centrale geldsysteem rente en schuld als primaire motivatoren; we kunnen nu gaan kijken naar onze karakteristieke creatieve interesses als leidraad en aanjager voor economische interactie.

    Het zou daarbij helemaal mooi zijn om deze waarden ten tonele te brengen met een nieuwe munteenheid… of iets dergelijks in het domein van ‘currency dynamics’. Over dat onderwerp verwijs ik graag naar de ‘yin & yang’ presentatie van Bernard Lietaer op Picnic ’09 van afgelopen september: http://twurl.nl/q6msrq

    Groet! @kruithoph

  11. Pingback: ViNT // Vision - Inspiration - Navigation - Trends » Voorbij realtime

  12. Pingback: » How Evil Is Your Company?

  13. Pingback: » People Planet Profit 2.0

Leave a Reply