Data is de nieuwe olie

De grens van de industriele revoltie is bereikt. Het tijdperk van stoom, staal en olie dat bedrijven als Wedgewood, Ford en Boeing heeft voortgebracht is op overtuigende wijze aan zijn retour begonnen. Een nieuwe economische impuls komt uit de hoek van de informatietechnolgie. De breed inzetbare utilities als stoom en staal van de vorige eeuw worden opgevolgd door een digitale grondstof: data. Dit ingrediënt vormt de basis van een nieuw tijdperk, waarin het succes van bedrijven gevormd wordt door de vraag of ze de grondstof optimaal kunnen benutten. Dat gaat gepaard met faillisementen en duikelende beurskoersen net zoals bij eerdere doorbraken van utility-technologieen. Nieuwe powerhouses van data vormen de basis van deze revolutie: van 23andme die ieder mens een DNA-printje gaat leveren voor $100, tot nanoblogs als Twitter dat een turbo op informatieverspreiding heeft gezet. Bedrijven als Shell hebben de toon gezet in de industrialisatie van de 20e eeuw. Bedrijven als Google doen dat voor de kenniseconomie van de 21e eeuw. Google is de nieuwe Shell.

Het gaat in dit nieuwe tijdperk niet om het produceren van meer auto’s, ziekenhuizen en koelkasten, maar om volledig andere manieren om te reizen, te koelen en te genezen. En dat is noodzakelijk, want niet alleen de economie is op zijn retour, maar ook de natuur bezwijkt bijna aan het industriële massageweld. We zullen veel slimmer en beter moeten produceren. Duurzaam en slim zijn de buzzwords van de 21e eeuwse economie.

Bumpy road ahead

Carlota Perez, professor in technologie en sociaal-economische ontwikkeling, schreef in 2002 het boek “Technological Revolutions and Financial Capital: The Dynamics of Bubbles and Golden Ages”. In haar boek beschrijft zij hoe nieuwe technologiëen voor grote veranderingen hebben gezorgd in de geschiedenis van de economie. Zij onderscheidt tot nu toe vijf technologiëen – water, stoom, staal, olie en ICT – die ieder hun eigen economische hoogte- en dieptepunt hebben veroorzaakt.

20091030_perez.jpg

Data is de nieuwe olie

De huidige economische recessie laat zien dat wij ons nu op het dieptepunt van de vijfde conjunctuurgolf bevinden. In de laatste crisis was de olie de aanstichter van al het kwaad, dit keer is ICT de boosdoener. Data is de nieuwe olie.

Data is de ruwe, nog onbewerkte grondstof. Data is slechts waardevol, wanneer het bewerkt is. Denk maar aan aardolie. Pas wanneer de olie wordt geraffineerd, kan het ingezet worden voor allerlei doeleinden. Olie is niet alleen een brandstof, maar het wordt ook nog eens teruggevonden in allerlei soorten plastic. Het enorme scala aan producten dat met behulp van olie wordt gecreëerd, maakt olie zo bijzonder en dus zo waardevol.
Data is geen doel op zich. Data in zijn huidige vorm moet eerst geanalyseerd, gefilterd, en geaggregeerd worden voordat het zinvolle betekenis krijgt. Data alleen biedt geen inzicht. Een feit alleen is niet voldoende. Pas wanneer context aan feitelijke gegevens wordt toegevoegd, onstaat een analyse, een inzicht waar mensen en bedrijven iets mee kunnen. Dan vormt data een basis voor nieuwe strategiëen. En dat is bijzonder lastig in het realtime tijdperk waarin we nu leven. Door de enorme verwevenheid en samenhang tussen bedrijven, mensen en objecten wordt informatie in grote hoeveelheden over ons uitgestort. Hoe vind je in deze warrige wolk van data de juiste bits en bytes om jou verder te helpen?

20091030_data.jpg

The Internet of Things aka het Sensorische Web

Op dit moment krijgen heel veel objecten een eigen sensor of RFID-chip. Ze zijn zelfs in staat om aan te geven hoe het met hun gaat. In welke temperatuur verkeren ze, waar bevinden ze zich tijdens transport, zitten ze in een vochtige omgeving? Allemaal data die er om schreeuwt om iets mee te doen. IBM noemt dit het Internet of Things en het vormt een onderdeel van hetgeen zij Smarter Planet noemen. Een slimmere wereld doordat we continue op de hoogte gehouden worden door onze omgeving van de laatste stand van zaken.

Linked Data

Data is er in allerlei vormen en maten. Er is overheidsdata, bedrijfsdata, persoonlijke data, data afkomstig van objecten etcetera. Deze data is alleen niet aan elkaar gekoppeld en bevindt zich vaak achter gesloten deuren. Je hebt er dus eigenlijk niet aan. Zou het niet mooi zijn wanneer al deze data op het web zou staan en wel aan elkaar gelinked kan worden? Deze gedachtengang is een van de laatste hersenspinselen van de uitvinder van het World Wide Web, Tim Berners-Lee. Hij heeft een memo geschreven “Linked Data” waarin hij beschrijft hoe alle data ter wereld aan elkaar gekoppeld kan worden door ieder brokje data haar eigen unieke locatie te geven, een URL als het ware. Wanneer data aan elkaar gekoppeld is kunnen er mooie nieuwe dingen uit voortkomen.

20091030_bernerslee.jpg

De valkuil van Babylon

Sinds mensheugenis wordt aardolie in allerlei vormen gebruikt. Zo verhaalt de schrijver Herodotus hoe in het jaar 625 voor Christus de muren van Babylon werden opgebouwd met behulp van asfalt: “er is daar een kleine rivier de Is die in de Eufraat uitmondt en die vele klompen aardhars met zich meevoert. Men gebruikt het voor de muren van Babylon.”

Het duurde nog twee millenia voordat aardolie bekend werd om zijn andere eigenschappen, namelijk dat het een uitstekende brandstof is. In het jaar 1846 vond Abraham Pineo Gesner (1797-1864) kerosine uit. Hiermee stond Gesner aan de basis van de Industriële Revolutie. Zonder deze uitvinding had de economie en de daarbij behorende welvaart destijds niet zo’n vlucht kunnen nemen.

Als het meer dan tweeduizend jaar heeft geduurd voordat het potentieel van olie ten volle werd benut, wat is dan de verwachting ten aanzien van de nieuwe grondstof data? Gaan we een zelfde lange periode tegemoet? Gelukkig is er dankzij informatietechnologie een versnelling van kennis waar te nemen. Gevreesd hoeft niet te worden dat we eerst de donkere tijden van de Middeleeuwen moeten meemaken. Verlichting moet nu komen uit de bedrijfwereld. Zij moeten deze recessie aangrijpen om met behulp van de datastroom nieuwe innovaties door te voeren. Slimme innovaties om duurzaamheid te bevorderen.

Data revolutie

Electriciteit komt uit het stopcontact. Gedachteloos steken we de stekker in het stopcontact om weer een apparaat te activeren. We denken niet meer na waar de electriciteit vandaan komt. Het is er altijd geweest, en het zal er altijd zijn… Tot de dag dat er geen stroom meer was.

We weten allemaal dat een aantal fossiele grondstoffen op het punt staan op te raken. Olie bijvoorbeeld. Binnenkort simpelweg niet meer op voorraad. En we zijn hier met zijn allen enorm afhankelijk van. Nu moeten we er iets aan doen voordat het te laat. De huidige recessie geeft ons het mandaat om veranderingen aan te brengen. Met behulp van informatietechnologie moeten deze verandering gerealiseerd worden.

Neem bijvoorbeeld het eiland Malta. Dit is het slimste land ter wereld. Waarom? Malta is volledig afhankelijk van externe partijen. Olie, water wordt allemaal aangeleverd door derden. Tijdens de aanlevering gaat er veel verloren. Te veel. Inmiddels hebben ze langs alle leidingen sensoren geimplementeerd. Sensoren die waarschuwen wanneer ergens een lekkage ontstaat. Dit verschaft de inwoners van Malta om direct in te grijpen. Slim omgaan met informatietechnologie dus.

Conclusie

Google heeft als geen ander bedrijf de potentiële waarde van informatie goed ingeschat. Onder het mom van “organising the world’s information” zijn bestaande en nieuwe markten veroverd. Een compleet nieuwe industrie rondom informatie is ontstaan. Met Google aan het hoofd.

En we staan pas aan het begin van een nieuw tijdperk zoals Carlota Perez ons liet zien. Een tijdperk waarin data een doorslaggevende rol zal spelen. Bedrijven die in staat zijn om informatietechnologie slim en duurzaam aan te wenden zullen de nieuwe reuzen van de toekomst zijn.

Bronnen

1. http://www.mediafuturist.com/2009/07/my-favorite-web-20-memes-and-key-phrases.html
2. http://www.readwriteweb.com/archives/ibm_internet_of_things.php
3. http://www.asmarterplanet.com
4. http://ana.blogs.com/maestros/2006/11/data_is_the_new.html
5. http://www.livework.co.uk/articles/data-is-the-new-oil-part-1-business-information
6. http://citizenbay.typepad.com/citizenbay/2009/07/data-is-the-new-oil-by-gerd-leonhard-futurist.html
7. http://www.mediafuturist.com/2009/06/mobile-marketing-futures-data-is-the-new-oil-presentation-at-cmma-09-in-singapore.html
8. http://www.tectrends.com/cgi/showan?an=00175766

Be Sociable, Share!