Testen in de Nieuwe Wereld

Vandaag een geschreven column gedaan voor het event “Testen in de Nieuwe Wereld“. Deze column kun je hieronder lezen.

U zag zojuist de openingsscene uit de allerslechtste film aller tijden gemaakt door de allerbelabberste regisseur aller tijden. Het was de openingsscene uit de film Plan 9 From Outer Space van Ed Wood. De acteur Johny Depp, bekend van The Pirates of the Carribean, heeft hem ooit nog eens nagespeeld. Gisteren kwam ik er achter dat er een remake van deze film wordt gemaakt. Helaas.

Plan 9

We are all interested in the future because that is where you and I are going to spend the rest of our lives.” Deze zinsnede vond ik wel toepasselijk, aangezien wij het hier vandaag hebben over “Testen in de Nieuwe Wereld”.

En over het laatste wil ik het graag met u hebben. De wereld na de crisis. De Nieuwe Wereld als het ware.

Om goed te kunnen begrijpen hoe deze nieuwe wereld er uit zal zien, zal ik eerst terug blikken op de oude wereld. Immers, lessen uit het verleden moeten we ter harte nemen. Al zijn deze lessen natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

Wallstreet

Op 15 september 2008, Meltdown Monday, stortte de gehele wereld zich in een financiële crisis. Grote sommen geld verdampten in één klap als sneeuw voor de zon. Gezonde bedrijven moesten noodgedwongen aan de bel trekken. Overheden grepen overal in om erger te voorkomen. De wereld was in paniek.

In de krant The New York Times stond een overzicht van de grote beursen daags na het uitbreken van de crisis. Opvallend is het patroon dat de beursen vertonen. Het patroon is nagenoeg overal gelijk. De beurskoersen lopen als het ware synchroon.’

Dankzij globalisering, deregulering en informatietechnologie is de wereld voorgoed veranderd. De wereld is in een hogere versnelling terecht gekomen. Het moordende tempo waarmee informatie zich over de digitale snelwegen verspreidt kunnen wij met zijn allen (nog) niet bijbenen. De enorme hoeveelheid aan realtime informatie waarin iedereen en alles zich op elk moment van de dag kan laten onderdompelen heeft onze wereld dan ook bijzonder complex gemaakt.

Wat is er dan precies veranderd?

Kondratieff

U ziet op deze sheet het gezicht van Nikolai Kondratieff. Ooit door Jozef Stalin aangesteld om onderzoek te verrichten naar het kapitalisme. Het onderzoek was erop gericht om aan te tonen dat het kapitalisme geen bestaansrecht heeft. Het kapitalisme was gedoemd om te mislukken. Het communisme daarentegen was de toekomst. Tenminstte, zo dacht Stalin er over.

Nikolai Kondratieff toonde aan dat het kapitalisme golfbewegingen kent. Met pieken en dalen. Het kapitalisme overleeft altijd. Helaas voor Kondratieff was Stalin niet zo tevreden over deze uitkomst. Als dank voor zijn harde werken kreeg hij een kogel door zijn hoofd.

Het werk van Kondratieff wordt nog steeds door veel economen aangehaald. Carlota Perez, professor op het gebied van sociologie en economie, heeft aangetoond dat de golven veroorzaakt worden door technologie. De industrie van water, stoom, staal, olie waren allen verantwoordelijk voor hun eigen conjunctuurbeweging met ieder hun eigen crisis.

Data is de nieuwe olie

Nu zitten we in de vijfde golf. De golf van data. Data is de nieuwe olie en clouds zijn de nieuwe olievelden. Wat betekent deze nieuwe wereld waarin de bits en bytes door de lucht heen vliegen nu voor u?

Atomen naar bits

In onze gedigitaliseerde wereld volstaat het oude systeem van het Industriele Tijdperk niet langer meer. Olie is schaars. Data is er in overvloed. We veranderen van een maak-industrie in een kennis-industrie. Van analoog naar digitaal. In onze voortdurende streven naar minituarisering maken atomen plaats voor bits. De twintigste eeuw kan worden gekenmerkt als het tijdperk van de atomen, de maakindustrie. De eenentwintigste eeuw zal te boek staan als het tijdperk van de bits, de kenniseconomie.

Metaverse

In het boek Me the Media hebben we beschreven hoe een aantal werelden in deze bitseconomie tesamen komen. Als framewerk hebben we hiervoor de metaverse gebruikt, een term die uit de sciencefiction boekjes afkomstig is.

De wereld van LifeStreams, dit is de wereld van Hyves, Facebook en Twitter waar iedereen zijn hebben en houden op publiceert.

De Virtuele Werelden, zoals Second Life of World of Warcraft.

Mirror Worlds, zoals bijvoorbeeld Microsoft Virtual Earth of Google Street View. Dankzij technologie zijn we in staat om de werkelijk wereld na te bootsten. Kent u nog die schoenendoos van vroeger? Met zo’n kijkgat erin? Technologie doet nu precies hetzelfde. Het stopt de echte wereld in een schoenendoos en wij kunnen er vervolgens via ons beeldscherm op inzoomen.’

En tenslotte de wereld van Augmented Reality waarbij de werkelijkheid wordt aangevuld met informatie. Denk bijvoorbeeld maar aan de TomTom waarin fileinformatie over de reele wereld wordt heen gelegd. En nu zit het nog in een klein kastje op uw dashboard, maar straks wordt het rechtstreeks op uw voorruit geprojecteerd.

Al deze werelden, deze werelden van informatie komen nu bij elkaar. En het individu staat in het middelpunt. Ik heb controle over mijn omgeving. Ik ben mijn eigen medium.

Een overvloed aan apparaten, applicaties, websites, services en sensoren is het directe gevolg van deze overvloed aan informatie. Een bijzonder dynamische wereld die nooit stil staat. En veel aan bedrijven vraagt. Flexibiliteit, beweeglijkheid. Always on, always connected. Voortdurend in staat moeten zijn om in te kunnen springen op veranderingen in de omgeving. Het zorgt ervoor dat veel van deze produkten niet meer uit de Beta fase komen. Ze zijn voortdurend in ontwikkeling. Ze zijn nooit af.

Value Chain

In de bitseconomie zien we dat dankzij Collaboration, Crowdsourcing, Communities en Cloud Computing bedrijven in staat zijn om hun data en de daarbij behorende functionaliteit op het internet te publiceren. Andere partijen hebben op hun beurt weer de mogelijkheid om gebruik te maken van deze functionaliteit. Bestaande bedrijfsprocessen worden achter de bedrijfsmuren vandaan gehaald en in delen op het web gezet. Compleet nieuwe virtuele waardeketens ontstaan hierdoor. En in deze nieuwe waardeketens participeren niet alleen producenten, ook consumenten maken onderdeel uit van deze keten. Zij bepalen immers in het nieuwe tijdperk hoe produkten en diensten er uit moeten zien!

En al deze apparaten, applicaties, websites, services en sensoren moeten allemaal getest worden. En als je bezig bent met testen, staat de volgende versie al weer klaar. En dan heb ik het nog geen eens gehad over security en alle problemen van dien. En hoe ga je de kwaliteit van al dit moois bewaken? ‘

Dames en heren, als ik vooruitblik op de toekomst, ben ik bang dat we nog maar aan het begin staan van de revolutie. Met de huidige crisis als allereerste uitspatting.

Er moet nog bijzonder veel werk verricht worden voordat een iedere de vruchten kan plukken van de virtualisering van deze wereld. Ik sta dan ook niet graag in uw schoenen. Laat mij maar verhaaltjes schrijven.

Be Sociable, Share!