Dood van de blogs (3)


Gisterenmiddag ben ik gebeld door een journalist van Wegener Dagbladen. Aanleiding was mijn artikel “De blogwereld stort in elkaar” op 6 augustus op Frankwatching. Hetgeen ook al aanleiding was voor een artikel “Ploeteren in de blogosfeer” in het Financieel Dagblad.

In het gesprek merkte ik op dat de termen “blogs, twitter, lifestreams, Qik, mobile web, digitaliteit en realiteit, augmented reality” een beetje teveel van het goede was. Simpelweg geen kaas van gegeten. Maar goed, meest frappant is dat de titel van mijn eerdere stuk nogal letterlijk wordt genomen en dat de inhoud van het artikel zelf en de comments daarop niet of nauwelijks gelezen worden. Aan de hand van de titel kan dus geconcludeerd worden “Blogs zijn dood”.

Voor de duidelijkheid laat ik nog eens een gedeelte van mijn commentaar op mijn artikel herhalen: “Blogs zijn niet dood. Ik chargeer. Feit is wel dat voor een paar jaar terug de blogosfeer zijn hoogepunt heeft gehad (iets wat Gartner ook al riep). Belangrijkste punt is dat de conversaties zich verschoven hebben naar andere media.

Een mooi voorbeeld hiervan is de Conversation Prism. Waarin duidelijk valt te zien dat het zwaartepunt van conversaties zich momenteel bevindt op de plek van Micromedia / Lifestreams / Twitter. Voor het komend jaar verwacht ik dat steeds meer mensen zich gaan begeven naar deze plekken, zeker met de sterk oprukkende mobieltjes.

Een ander punt is dat in de blogosfeer zich een strijd voltrokken heeft. Een hoop mensen hebben het bijltje er bij neer gelegd. Ze hebben aan blogs geproefd, maar hebben niet langer zin in het schrijven van lange epistels. Juist deze mensen zijn gebaat bij allerlei vormen van de hierboven genoemde micromedia / lifestreams. Wat overblijft zijn blogs die wel lange stukken schrijven – dus vaak ook diepgang bieden. Een aantal van deze blogs zijn weer bedrijven geworden, uitgevers als het ware, die momenteel een goede boterham verdienen, doordat ze content aan een specifiek publiek bieden. Ook zullen er altijd mensen zijn die hun hele hebben en houwen via het medium blogs aanbieden – de poezelige verhaaltjes als het ware – die absoluut niet mijn interesse hebben. Wat mij betreft je reinste vervuiling, maar dat is slechts mijn mening / mijn smaak en daar mag over getwist worden.”

T.a.v. mijn gedachten over de verschuiving van blogs richting lifestreams (microblogs) worden deze steeds meer gestaafd. Zie het artikel in Wired van gisteren en vandaag het artikel op Frank-ly, die hetzelfde concludeert aan de hand van de cijfers van Nielsen voor de maand september.

Pff. Genoeg tekst. Nu maar weer afwachten hoe het artikel van de journalist eruit komt te zien…

Be Sociable, Share!

5 thoughts on “Dood van de blogs (3)

  1. Hey Sander

    Dank voor de link. Ik concludeer echter nergens dat er een verschuiving is van blogs naar lifestreams. Het enige wat ik zeg is dat sociale netwerken (waaronder Twitter als lifestream) een groei doormaken. Of dat ten koste gaat van blogs? Misschien in zekere mate, maar vergis je niet dat er nog steeds nieuwe blogs bijkomen, al dan niet op projectbasis (binnen/buiten bedrijven) en dat veel sociale netwerken ook een weblogfunctionaliteit aanbieden. Deze worden vaak niet meegeteld in allerlei onderzoeken.
    Zoals het met alle media gaat, ze zullen in perfecte harmonie naast elkaar leven. De blog is niet dood, maar heeft zijn rol gevonden.

  2. Hi Frank, jouw zin “maar wat mij opvalt is de relatief snelle groei van de meer niche netwerken” neigde mij tot op het opschrijven van “concludeert”.

    Met jouw laatste opmerking “Zoals het met alle media gaat, ze zullen in perfecte harmonie naast elkaar leven. De blog is niet dood, maar heeft zijn rol gevonden.”
    ben ik het helemaal eens. In ons boek Me the Media prediken wij ook “en-en” en niet “of-of”. En inderdaad de blog heeft zijn rol gevonden.

  3. Volgens mij vindt er aan aantal parallelle ontwikkelingen plaats (die uiteindelijk vast bij elkaar uitkomen). Blogs zijn nog lang niet dood. Er zijn nog hele groepen die de fun en het nut van bloggen nu pas ontdekken.
    Met je vaststelling dat de conversatie zich heeft verplaatst naar Twitter en lifestreams, ben ik het wel eens.

  4. Pingback: ViNT // Vision - Inspiration - Navigation - Trends » Blog08: Wie schreeuwt het hardst?

  5. Pingback: De blogwereld stort in elkaar (2) - Frankwatching

Leave a Reply