Op Reboot 9 gaf Stowe Boyd een presentatie genaamd: “Flow – A New Consciousness For A Web Of Traffic” (PDF, video). In zijn presentatie probeert hij duidelijk te maken dat de mens een nieuwe vorm van bewustzijn benadert. Door hem The Flow genoemd. Het nieuwe ethos is volgens hem “altijd geconnecteerd” zijn. En hier moeten we mee leren om te gaan.
Hij is dan ook fel tegen de theorie van Continuous Partial Attention van Linda Stone. Zij beweert namelijk dat wanneer je altijd in een status van CPA verkeert, je uiteindelijk ziek wordt. Linda reageert zelf op de Flow theorie in een blog item van een van de aanwezigen gedurende de presentatie van Stowe. De heer Boyd kan het niet nalaten om in een item op zijn eigen blog aggressief te reageren op de reactie van Linda.
Stowe slaat volgens mij de plank mis. Het punt dat Linda Stone maakt is dat je niet altijd in een status van CPA kunt verkeren. Je gaat even koffie drinken, hapje eten, slapen en dan laat je de sociale media tools met rust. Doe je dit niet, en sleep je altijd je apparatuur mee om te voorkomen dat je ook maar “iets” mist, dan loop je een groot risico om nerveus te worden, aan slapeloosheid te lijden en uiteindelijk ziek te worden.
Zelfs Robert Scoble denkt er hetzelfde over. Hij beweert ook dat je van sociale media ziek wordt. En als Scoble het zegt, dan moet het wel waar zijn.
Boyd is een rare oudere jongere met een “vette” hippie-uitstraling. Menno en ik zagen hem op Lift 2007, eerder dit jaar. Niet een onaardig tiepje — maar wel een Typ, zoals de Oosterbuurkes zeggen.
Mijn ervaring is inmiddels als volgt — en ik citeer uit een reactie van mij van gister aan een aantal van jullie —
“. . . het is mijn stellige indruk dat je je dank zij “sociale media” maar al te snel in de verkeerde kringen begeeft — die je extreem veel meer tijd kosten dan dat het je ook maar IETS oplevert. Charles Groenhuizen en zijnsgelijken zullen het roerend met me eens zijn.”
Er moet me nog wat van het hart. Stowe Boyd is een flow-adept en Linda Stone ook. Medio 2006 was Linda een van de sprekers bij flow-father Mihaly Csikszentmihalyi en zijn club van positieve psychologen. Linda heeft niks tegen flow, integendeel, maar zegt eigenlijk gewoon dat overal waar ‘te’ voor staat . . . etcetera, vul maar in. Dit leidt een beetje af van een fundamenteel probleem: de slechte software-ondersteuning voor ‘sociale media’ — een veelbelovend concept maar niet zonder de juiste combinatie en integratie van tools. Niet voor niets komt Intel binnenkort met ‘hanteerbare’ blog/wiki/rss, aangevuld met VisiblePath in een product dat SuiteTwo heet. IBM komt met LotusConnections (de MySpace voor de organisatie) en er is het TWiki-initiatief. Het lijkt erop dat na jaren van problematische groupware en kennismanagement nu een nieuwe generatie van ‘sociale software’, in de handen van een nieuwe generatie medewerkers (opgegroeid met allerlei vormen van digicom), eindelijk een productiever tijdperk van samenwerking en communicatie kan inluiden.
wat is de waarde van het always connected zijn? Voor de meeste mensen niets. Alleen voor techno-adepten.
Ik zie alleen toekomst voor het concept ‘wired on demand’, wired wanneer ik het wil. En als er niet de mogelijkheid is de plug eruit te trekken, doen de meesten niet mee. Waarom niet? Omdat er toch teveel lieden je aandacht op gaan eisen waar je net even geen zin in hebt.
Net als je GSM: De eerste maand stond hij altijd aan, nu gaat hij direct op ‘stil’ bij meetings, bij de lunch, ‘s nachts. Zit je lekker te lezen gaat dat nare ding weer.
Techniek is altijds leuk als het iets oplevert, niet als het om techniek zelf gaat.
Pingback: » Obama waarschuwt voor de gevaren van de iPad