Voor twee maanden terug werd de website Justin.tv gelanceerd. Op deze website kunnen 24 uur per dag de belevenissen van Justin Kan, een van de oprichters van de kalenderapplicatie Kiko, gevolgd worden. De ondersteunende techniek bestaat slechts uit een rugzak gevuld met een laptop en een stapel batterijen. Op zijn hoofd gaat Justin getooid met pet en camera de wereld tegemoet. De films Ed.tv en de Truman Show komen werkelijk tot leven.
Vanaf de lancering is de site explosief gegroeid. Fans stuurden hem onder andere een politieoverval op het dak, hetgeen alleen maar tot nog meer bezoekers leidde. Inmiddels is Justin in meerdere televisie programma’s te gast geweest, waaronder de populaire Today Show.
Rond de tijd dat Justin.tv werd gelanceerd, zagen soortgelijke initiatieven het levenslicht. Ustream.tv en Kyte.tv zijn daar de meest in het oogspringende voorbeelden van. Deze platformen maken het voor iedereen mogelijk om hun leven online te streamen. Justin.tv gaat zich vanaf vandaag ook op deze markt begeven. Ook zij bieden hun gebruikers nu de mogelijkheid aan om hun hele hebben en houwen online te zetten.
Hiermee is een interessante trend gaande, waarbij het hersenloze Twitter misschien wel het meest prangende voorbeeld van is. Steeds meer mensen hebben schijnbaar de behoefte om alles uit hun leven te delen met anderen. Met Big Brother sputterde iedereen nog tegen. Dit lijkt nu een gepasseerd station. Privacy bestaat niet meer. De grens van schaamte zijn we al lang voorbij. Iedere hersenscheet moet het net op.
Een paar weken geleden liep actrice Natalie Portman, onder andere bekend als Padmé Amidala uit de Star Wars saga, in Sillicon Valley rond om haar Lifestream te verkopen. Ook zij wil haar prive en werk leven via de camera vastleggen en vrijgeven via het Internet. Grote vraag is waar dit nu allemaal gaat eindigen. Heeft iedereen in de toekomst zijn eigen televisiekanaal waarop zijn of haar leven rechtstreeks wordt uitgezonden?
Krijgt die oude Warhol toch gelijk: “In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes”.
Pingback: ViNT // Vision - Inspiration - Navigation - Trends » Het onstaan van Justin.tv